МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ДР ИВАН СЕЛИМИНСКИ

МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ДР ИВАН СЕЛИМИНСКИ

бул. Христо Ботев 1
Сливен,
България
26.3260171
42.6780766
UserLikes
Име: МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ДР ИВАН СЕЛИМИНСКИ
Адрес: Сливен, бул. Христо Ботев 1
Телефони: text to imagetext to image
Факс: text to image
Уеб сайт: http://mbal.sliven.net
E-mail: text to image
Отрасъл: Болници
Дейност:

Многопрофилна болница за активно лечение

Ключови думи: многопрофилна болница, активно лечение, мбал, др иван селимински, спешно отделение

За нас

МБАЛ Д-р Иван Селимински АД е лечебно заведение с 130 годишна история и е най – голямото лечебно заведение в Област Сливен. Нейната история започва през пролетта на 1879 г. когато се открива първата градска болница в гр.Сливен в базата на военния лазарет. Болницата функционира с 15 легла и се помещава в стара турска къща с ниски стаи и един коридор. За издръжката и управлението на болницата се грижи благотворителното дружество Свети Пантелеймон. През 1888 г. е направено предложение да бъде разширена в губернска болница с 50 легла и е обявена за първокласна. Първият управител на болницата е д-р Георги Вълков Миркович, а окръжен лекар е д-р Начо Планински. Първата старша сестра е Елена Черкас – изпратена от Руския Червен кръст, да подготви жени от местното население за милосърдни сестри, които не само да я заместят след нейното заминаване в Русия, но и да обучават новопостъпващите. 
В началото на м.август 1898 г. болницата е преместена в две нови сгради и разполага с аптека, операционна стая и амбулатория. Нараства постепенно и броят на лекуваните граждани – стационарно са лекувани 207 болни, а амбулаторно 1917. През 1893-1894 г. са доставени първите необходими хирургически инструменти, а първият лекар-хирург е д-р Калатинов. През м.октомври.1985 г. се обособяват две отделения – вътрешно и хирургично. 
Много по-добри условия за работа се създават след изграждането на нова болница през 1903 г. – сегашната централна сграда на бившата пневмо-фтизиатрична болница. 
В годините непосредствено преди 9.ІХ.1944г. болницата заема три. Увеличен е броят на болничните легла на 150 
През 1955 г. в гр.Сливен е построена нова сграда, в която е преместена и се помещава и днес болницата. В разстояние само на няколко години болницота е оборудвана със съвременна апаратура, с която започват да работят млади, ентусиазирани специалисти. 
В годините между 1982-1990 г. болницата се дооборудва със съвременна диагностична апаратура. Създават се интензивни сектори. Разкрива се ново Детко инфекциозно отделение. 
От 1998г. започва периода на подготовка на здравната реформа. При проведената през същата година акредитация в МЗ, леглата са фиксирани на 700. От м.юли 1999 г. следват нови структурни промени, а именно разделяне на поликлиниките от стационара, въвеждането на здравно-осигурителната система. Болницата става търговско дружество.С Учредителен акт на Съвета на директорите на МБАЛ Д-р Иван Селимински АД се създава Медицински център Д-р Георги Вълков Миркович гр. Сливен. 
От 1999 г. до днес с напредването на здравната реформа и утвърждаването на новите медицинските стандарти, нарастващите изисквания за по - високо качество на медицинското обслужване, удовлетворяване на потребностите от стационарна медицинска дейност, и засилващата се конкуренция МБАЛ Д-р Иван Селимински АД се утвърди като водещо в медицинската дейност лечебно заведение в Областта. Поради своето местоположение в областния град лечебното заведение се явява естествен високоспециализиран център за оказване на болнична помощ на нуждаещите се лица.Структурата на болницата е изградена в съответствие с изискванията на чл.74 от ЗЛЗ и Наредба №49/ 18.10.2010 г. на МЗ, състояща се от четири функционално обособени структурни блока, които включват: 

• Консултативно – диагностичен блок 
• Стационарен блок с общо 521 легла. 
• Болнична аптека 
• Административно - стопански блок 

При диагностично лечебната дейност в Болницата се прилагат всички съвременни постижения на медицинската наука, като се спазват правилата за добра медицинска практика и правата на пациента, защитаващи неговото достойнство. При оперативно лечение на заболяванията се прилагат всички видове много сложни, сложни, средни и малки хирургични интервенции 
Отделението по анестезиология и интензивно лечение е и база за кондициониране на донори съгласно Удостоверение №38/ 29.12.2010г на Агенцията по трансплантация. 
В лечебното заведение работят 763 души, от които висш медицински персонал – 158, висш немедицински – 25, специалисти по здравни грижи – 344, друг персонал – 236. Структурното разпределение на персонала е съобразено с реалните нужди на функционалните блокове и отделения, като се осигурява 24 часов график за обслужване на пациентите. На основание Заповед № РД 01-327/ 23.07.2007г. на МЗ,болницата е с присъдена акредитационна оценка за цялостната медицинска дейност и база за практическо обучение на специалисти по здравни грижи ОТЛИЧНА за срок от пет години. Тя е и база за следдипломна квалификация на лекари по основни медицински специалности. 
От 2009 година. МБАЛ Д-р Иван Селимински АД е член на БулНозо и притежава сертификат за членство. За членството си лечебното заведение взе решение на база изключително важните проблеми , които трябва да се решат свързани с превенцията и контрола на нозокомиалните инфекции. Членството в БулНозо сме убедени,че ще ни помогне и за повишаване на квалификацията на персонала и ще създаде на практика възможност за обмен на добри медицински практики между лечебните заведения. 

От пролетта на 2010 година Изпълнителен директор на болницата е д-р Васислав Петров.





 

Открийте ни в Google+